Odgovorno Klađenje

Odgovorno klađenje ključ je za sigurnu i kontrolisanu igru u svetu online kazina i sportskog klađenja.

Šta je odgovorno klađenje?

Odgovorno klađenje je postalo ključni kocept u industriji sportskog klađenja i online kazina u poslednjih nekoliko godina. Ova tema je izuzetno važna za igrače koji mogu imati problema sa kontrolom svojih navika klađenja.

Koncept odgovornog klađenja razvili su online provajderi, regulatorna tela i nezavisne kompanije koje nadgledaju organizatore online igara na sreću. Cilj je pružiti igračima sa problematičnim navikama klađenja potrebne opcije u vidu različitih ograničenja.

Iako univerzalna definicija ne postoji, odgovorno klađenje može se definisati kao upravljanje sopstvenim emocijama i navikama klađenja, tj. sposobnost kontrole vremena provedenog u kladionici.

Problemi koji mogu nastati zbog kockanja prepoznati su od strane operatora, ali i nezavisnih organizacija, i na globalnom nivou se radi na rešavanju sistemskog problema koji može izazvati neodgovorno kockanje.

Kako prepoznati problematično ponašanje i zavisnost od klađenja

Nastavite sa čitanjem da biste saznali kako možete detektovati problematično ponašanje, kako nastaje zavisnost od kockanja i kako pomoći sebi ili nekome bliskom ko ima probleme sa navikama klađenja i kockanja. Ako mislite da već imate problema sa svojim navikama klađenja, prvo potražite pomoć od bliskih prijatelja, ali i od specijalizovanih institucija.

Simptomi na koje treba obratiti pažnju

Ako prepoznate bilo koji od ovih simptoma, vrlo je verovatno da ste razvili neki nivo zavisnosti od kockanja i preporučuje se da potražite pomoć:

 • Gubitak velikih suma novca
 • Maštanje o velikom dobitku koji će promeniti život
 • Nemogućnost prestanka igranja
 • Stalno povećavanje uloga
 • Pozajmljivanje novca za nastavak kockanja
 • Zapostavljanje drugih životnih aktivnosti zbog kockanja

Saveti za odgovorno klađenje

Da biste smanjili rizik od razvoja zavisnosti, važno je naučiti neke tehnike i pravila i strogo ih se pridržavati:

 • Definišite budžet za klađenje
 • Izbegavajte pokušaje za povratak gubitka
 • Pravite pauze od kockanja
 • Nikada ne pozajmljujte novac za kockanje
 • Kockajte se samo iz zabave
 • Samoisključite se ako kockanje utiče na vaš život.

Odgovorno kockanje u online kazinima

Većina online kazina svojim korisnicima pruža opcije kojima mogu ograničiti svoje ponašanje:

 • Opcija samoisključenja
 • Ograničenje depozita
 • Ograničenje uloga
 • Ograničenje gubitaka
 • Ograničenje dužine sesije.

Zaključak – Prevencija je bolja od lečenja

Neodgovorno i problematično kockanje je problem koji treba shvatiti ozbiljno. Ako mislite da imate problem sa kockanjem, savetujemo vam da potražite pomoć od porodice i prijatelja. Ali, takođe treba potražiti i stručnu pomoć ukoliko je ona neophodna. Postoji mnogo organizacija i institucija u Srbiji koje vam mogu pomoći da se vratite na pravi put.

Ove organizacije predstavljaju tim profesionalaca koji, svojim znanjem i iskustvom, mogu da pomognu pojedincima sa različitim stepenima problematičnog kockanja.

Specijalna Bolnica za Bolesti Zavisnosti

Specijalizovani program za lečenje zavisnosti, uključujući patološko kockanje i zavisnost od interneta, dostupan je u Srbiji od 2010. godine. Program nudi grupnu psihoterapiju pod vodstvom iskusnih stručnjaka, fokusirajući se na kognitivno-bihevijoralne tehnike, sa ciljem stabilizacije apstinencije i unapređenja kvaliteta života zavisnika.

Pored inicijalne dijagnostike i individualnog tretmana, postoji i Klub lečenih patoloških kockara za kontinuiranu podršku i resocijalizaciju, podstičući zdrave životne navike i sprečavanje recidiva.

MedTim

MedTim je pomogao mnogim ljudima sa problemom kockarske zavisnosti širom sveta da pronađu pravi put. Odlikuje ih individualni pristup i posvećenost potpunom oporavku pacijenata. Oni znaju kako trajno prekinuti sa kockanjem, pružajući sigurne i proverene metode lečenja.

Pružaju maksimalnu medicinsku negu i pažnju, kako pacijentima, tako i njihovim porodicama. Osim toga, ostaju u kontaktu sa pacijentima godinu dana nakon lečenja radi praćenja napretka i prilagođavanja terapije po potrebi. Za sve zainteresovane, MedTim nudi mogućnost zakazivanja besplatne konsultacije.

Dr Vorobiev Klinika

Klinika Dr Vorobjev nudi detaljan program za lečenje zavisnosti od kockanja, koji uključuje psihodijagnostiku, farmakoterapiju, i različite terapijske metode. Nakon lečenja, pacijenti zamene štetne navike zdravijim aktivnostima, sa kontinuiranim praćenjem i podrškom.

Stručni tim klinike sastavljen je od iskusnih lekara specijalizovanih za lečenje zavisnosti, čije metode i pristupi osiguravaju efikasnost u lečenju. Klinika poseduje i specifične patente i sertifikate za inovativne tretmane zavisnosti od kockanja.